29. ZEDEN EN GEWOONTEN

 

 

Ieder land en elke streek heeft eigen zeden en gewoonten, waar je vaak even aan moet wennen of die je soms min of meer verbazen. Zo ook Frankrijk en in ieder geval AUPS. Ik noem er een paar:

v Het is hier gewoonte dat mannen elkaar zoenen. Niet alleen als ze familie van elkaar zijn, maar ook goede bekenden kussen elkaar. In de horeca is het ook zeer gebruikelijk dat de vaste gasten met een bissou worden begroet. Zo zijn wij bijv. bij het Grand Hotel met velen van het bedienend personeel op zoenbasis. Zo krijg ik van Frank Meissel bij elk bezoek een ferme pakkerd (steevast gevolgd door zijn vraag of ik “en forme” ben). Met zijn superaardige vrouw Virginie hetzelfde laken een pak en ook met Ophélie en met Frank’s moeder wordt heel wat afgezoend. Laatst werd aan dit gezelschap nog de tienerzoon van Virginie toegevoegd;

v Een andere gewoonte die je in Nederland niet zo snel meer zal tegen komen is het gebruik om iemand in zijn auto te laten stoppen om even met hem of haar de dingen van de dag door te nemen, je daarbij vooral niets aantrekkend van eventuele achterliggend verkeer, dat misschien wel zou willen doorrijden;

v Werkvolk (zo heette dat vroeger) hebben we tijdens de verbouwing van 2003 heel wat over de vloer gehad. Nooit accepteerde zij ook maar één versnapering of verfrissing. Laat staan dat zij erom vroegen. Dat was met de twee verhuismannen die in dat jaar onze spullen van Blaricum naar AUPS brachten, wel even anders. Die vroegen of ze bij ons onder de douche mochten. Nu moet ik er wel bij opmerken, dat het toen zeer warm was. Ik zie de heren nog met rode koppen onze piano van boven via de grinthelling naar beneden sjouwen. Omdat wij bevreesd waren dat zij na de douche ook nog bij ons wilden slapen (in plaats van in de slaapcabine van hun bloedhete verhuiswagen) hebben wij dat toen toch maar geweigerd;

v Een andere gewoonte die ons hier opviel was, dat mensen niet gauw nee zeggen tegen een eventuele opdracht voor een of andere klus. Als je bijv. per voice mail naar een jou bekende klusser een verzoek voor een bepaald werkje deponeert, hoor je vaak niks terug. Als ze het niet willen of kunnen laten ze, ook na een vriendelijke uitnodiging per e-mail, gewoon niets meer van zich horen;

v In het verlengde hiervan ligt de gewoonte van eerdergenoemd werkvolk om “demain” te zeggen, als men eigenlijk bedoeld “in ieder geval niet vandaag”;

v Dat de Fransen huisnummers vóór de straatnaam plegen te vermelden is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Iets minder bekend is de gewoonte, althans in AUPS en daar alleen voor woningen buiten de bebouwde kom, om de huisnummering niet gewoon te laten verlopen zoals bij ons: dus oneven nummers vanaf 1 voor de woningen links en even nummers vanaf  2 voor de huizen rechts te beginnen bij het begin van de straat. Nee, de nummering houdt, verband met de afstand van de woning tot het begin van de straat. Zo is ons adres Chemin Ste Catherine nr. 312 inderdaad ca. 312 meter daarvan verwijderd; onze linkerbuurman direct naast ons heeft als huisnummer 252 (wel een even nummer trouwens). Inderdaad iets dichter daarbij. Deze gewoonte leidt er soms toe, dat mensen tegen ons adres aankijkend, vermoeden dat BRANCASSI gelegen is aan een ruim bebouwde straat; 

v Een interessante gewoonte, althans in AUPS, is de verplichting voor verkopers van huizen hun pand bij verkoop altijd ook en voor dezelfde prijs aan de gemeente aan te bieden. Is de vraagprijs van het pand te laag (bijv. omdat met een koper een onderhands te betalen bedrag is afgesproken (“onder de tafel” zouden wij in Nederland zeggen) dan loopt betrokkene het risico, dat de gemeente toehapt. Het lijkt ons een voor Nederland wel een aanbevelenswaardige regel;

v Het autorijgedrag der Fransen laat nu en dan te wensen over. Lokaal wordt er behoorlijk hard gereden, ook in bochtige en op heuvel-op-heuvel-af wegen. Ook het nut van de richtingaanwijzer wordt door weinig Franse automobilisten ingezien;

v Een bijzonder Frans gebruik is dat van de horeca-bon. Eenieder die wegens zijn werk tussen de middag niet thuis (warm) kan eten krijgt van zijn werkgever horeca-bonnen, waarmee hij in restaurants gratis warm kan lunchen. Mede daarom tiert het kleine restaurant in Frankrijk nog redelijk welig en zijn menu’s tijdens het lunchuur meestal zeer betaalbaar. Maakt u daar op vrijdag gebruik van dan moet u wel van aïoli houden (zie ook het stukje over Pèbre d’Aï).

 

vorige

inhoudsopgave

volgende