24. PÈBRE D’AÏ
Als er in AUPS iets te doen is kan
je er gif op innemen dat de groep die zich Pèbre d’Aï noemt, daarbij acte
de présence zal geven.
Wij
kunnen eerlijk gezegd die club niet goed meer verteren. Altijd die mannen men
hun klompen, witte broeken met rode riemband, hun zwarte, gebloemde vestjes en
dan die arme dames. Natuurlijk ook op klompen, Provençaalse lange rokken en
gezellige Frau Antje-kapjes op d’r lui hoofd. Vanzelfsprekend dansen ook
vele kindjes in vergelijkbare uniformpjes mee. Een polkaatje hier, een menuetje
daar, een en ander begeleid met muziek, voornamelijk voortgebracht door een
kolossale trom en een paar iele fluitjes.
Het zal wel een keer voorbijgaan, maar nu
even niet.
Het
wemelt in de Provençe trouwens van de “Lou Pèbre d’Aï’s en ze
komen in allerlei soorten en maten: campings, restaurants, bistro’s, hotels,
you name it. Ze heten allemaal “Lou Pèbre d’Aï’.
AÏOLI
populaire gerecht Aïoli (waarvoor
men mij ’s nachts zeker niet moet wakker maken).
Dit
gerecht, bestaande uit stokvis, wat flinke wortels, sperziebonen, een gepofte
reuze-aardappel, een hardgekookt ei en als
piece de résistance een speciaal soort
mayonaise-achtige substantie, staat in vrijwel elk restaurant op vrijdag op het
(vaste) menu. Daarnaast wordt dit gerecht in vele Provençaalse
dorpen op bepaalde feestdagen gemeenschappelijk genuttigd bij een
volksmaaltijd.
In de
dorpskern worden dan lange tafels geplaatst en iedereen kan, mits voorzien van
eigen bestek en de betaling van een kleine vergoeding, mee eten. Ook in AUPS
bestaat deze gewoonte. Wij hebben er, om niet flauw te zijn en een beetje te
integreren, één keer aan deelgenomen, maar het is daarna niet vatbaar voor
herhaling gebleken.
Maar Pèbre d’aï is dus een kruid,
dat in het Frans “arriette” heet en in het Nederlands bonenkruid.
Om het nog ingewikkelder te maken: pèbre d’aï wordt in de Provence wel “poivre
d’âne” genoemd (ezelspeper
dus eigenlijk), maar ook wel “l’herbe de St. Julien”. De latijnse naam
voor het kruid is satureia hetgeen “herbe de satyre” zou betekenen, want vroeger
zou men er “des vertus aphrodisiaques” aan hebben toegekend.
Hoe
dan ook, dit kruid wordt hier toegepast in een zeer speciale kaas. Meestal
geitenkaas. Met een vleugje bonenkruid dus.